E-Tebligat Nedir?

Ömer Faruk YÜCEBAŞ

Bu yazıyı dikkatle okumanızı rica ederiz. Aksi halde e-Tebligatlarınızı kontrol etmediğiniz için yüz binlerce lira para cezası ile defter ve belgeleri gizleme suçundan on sekiz aydan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

E-Tebligat, resmi bildirimlerin elektronik ortamda yapılmasıdır. Günümüzde tebligatlar fiziksel posta yoluyla gelen kağıtlar yerine dijital yoldan, güvenli bir şekilde yapılmaktadır. E-Tebligat ile Gelir İdaresi Başkanlığından, Sosyal Güvenlik Kurumundan, mahkemelerden, icra dairelerinden ya da diğer kamu/özel kurumlardan gelen yazılar e-tebligat adresinize gönderilir.

Hangi Kurumlar E-Tebligat Kullanıyor?

e-Tebligat sistemini kullanan başlıca kurumlar şunlardır:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Ticaret Bakanlığı
  • Mahkemeler ve icra daireleri (UYAP sistemi üzerinden)
  • Belediyeler ve diğer yerel idareler

Kimler E-Tebligat Almak Zorundadır?

  • Vergi Mükellefleri

Bu yazıyı okuyan, hizmet verdiğimiz tüm müşterilerimiz e-Tebligat sistemine kayıt olmak ve tebligat almak zorundadır.

Ayrıca kişiliğin niteliği (gerçek kişi, tüzel kişi), yapılan iş, muhatap olunan kurumlara göre GİB, SGK ve UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) sistemlerine kayıt olma ve tebligat alma zorunluluğunuz olabilir. Yazının devamında kimlerin hangi e-Tebligat sistemine kayıt olmak zorunda olduğuna değineceğiz.

Neden Önemlidir?

Tarafınıza gönderilen e-Tebligatların tebliğ tarihi, sizin okuduğunuz tarih değil, gönderildikten sonraki 5. gün olarak kabul edilir. Yani siz e-tebligata hiç bakmasanız bile, 5 gün sonra tebligatın içeriğinde yazan vergi, ceza, icra vb. durum size resmen tebliğ edilmiş sayılır. Gelen e-Tebligatlardan haberdar olmak için sistemde kayıtlı olan cep telefon numaranız ve e-posta adresinizi doğrulamanız önemlidir. Böylece tarafınıza bir tebligat iletildiğinde cep telefonunuza gelen SMS ve e-posta adresinize gelen postayla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak sistemsel bir problemle tarafınıza SMS ve e-posta ile bilgi verilmemiş olabilir. Bu durumda e-Tebligat yine de resmen tebliğ edilmiş sayılır. Bu yüzden en az haftada bir olacak şekilde ilgili e-Tebligat sistemlerine giriş yapıp gelen tebligatlarınızı kontrol etmelisiniz.

Kontrol Edilmezse Ne Olur?

Eğer e-Tebligatlarınızı düzenli olarak kontrol etmezseniz gelen tebligatlara karşı itiraz ve cevap sürelerini kaçırırsınız. Haklı olsanız dahi yüz binlere, milyon liralara kadar vergi ve cezalarla karşılaşabilirsiniz. Daha da kötüsü vergi müfettişi tarafından istenen resmi defter, belge ve bilgileri süresinde teslim etmediğiniz için defter ve belgeleri gizleme suçundan on sekiz aydan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

Özetle aşağıdaki sorunlar doğabilir.

  • Vergi cezaları
  • SGK prim cezaları
  • İdari para cezaları
  • SGK teşviklerinin İptali
  • Dava açma sürelerinin kaçırılması
  • İcra işlemleri (Size ya da sigortalı çalışanlarınız adına gelen icralar)
  • On sekiz aydan beş yıla kadar hapis cezası

Ne Yapmalısınız?

  • Yücebaş Mali Müşavirlikten gelen mesajları ve e-postaları mutlaka okuyun.
  • E-Tebligat sistemlerine zamanında kayıt olun.
  • E-Tebligat sistemlerinde kayıtlı olan cep telefon numaranız ve e-posta adresinizin doğruluğunu kontrol edin.
  • Gelen e-Tebligat mesajlarını ve e-postalarını okuyun.
  • Her gün veya en azından haftada bir kez e-Tebligatlarınızı kontrol edin.

e-Tebligat Sistemleri

1. Gelir İdaresi Başkanlığı

Bu sistemden vergi dairesinden, vergi müfettişlerinden gelen tebligatlar alınır. Ayrıca İçişleri Bakanlığı (Trafik cezaları vb), Ticaret Bakanlığı (Tüketici Hakem Heyeti Kararları vb), Kültür ve Turizm Bakanlığı tebligatları da bu sistemden iletilmektedir. Tüm vergi mükellefleri bu sisteme kayıt olmak zorundadır. Vergi kaydınızı oluştururken sizin adınıza kayıt işleminizi yaptık. Ayrıca kayıt olmanıza gerek yoktur.

Sisteme dijital vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresiyle giriş yapabilirsiniz. Giriş bilgilerinizi bilmiyorsanız bize ulaşarak öğrenebilirsiniz. Gerçek kişiler e-Devlet aracılığıyla giriş yapabilir. Tüzel kişiler (şirketler, kooperatifler, ortaklıklar vb.) yalnızca kullanıcı kodu ve şifresiyle giriş yapabilir.

Sisteme giriş yapmak için buraya tıklayın

2. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)

Bu sistemden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelen tebligatlar alınır. Sigortalı işçi çalıştıran tüm işverenler bu sisteme kayıt olmak zorundadır. Ancak kayıtlar işyeri/şube bazında yapılır. Yeni bir şube açtıktan sonra ilgili şube için kayıt olmak zorunludur.

Sisteme yalnızca işveren kişi e-Devlet aracılığıyla giriş yapabilir.

    Sisteme giriş yapmak için buraya tıklayın

    3. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)

    Bu sistemden mahkemeler, icra daireleri, noter kanalıyla gönderilen tebligatlar alınır. Aşağıda yazılı olan kişi ve kurumlar bu sisteme kayıt olmak zorundadır.

    • Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (Anonim şirketler, limited şirketler, kooperatifler vb.)
    • Noterler.
    • Baro levhasına yazılı avukatlar.
    • Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.

    Anonim şirketler, limited şirketler, kooperatifler vb. kuruldukları zaman idarece otomatik olarak UETS kaydı yapılmaktadır. Ancak sisteme giriş yapılmadığı takdirde cep telefonu ve e-posta adresi doğrulanmadığı için gelen tebligatlar bildirilmemektedir. e-Tebligatlardan haberdar olmak için sistemde kayıtlı olan cep telefon numaranız ve e-posta adresinizi doğrulamanız şarttır.

    Uygulamada bu sisteme genellikle sigortalı çalışanların icra yazılarının geldiği görülmektedir. Tebligatlara cevap verilmemesi ve ödeme yapılmaması ağır maddi sonuçlar doğuracaktır.

    Sisteme müdürler, yönetim kurulu üyeleri e-Devlet aracılığıyla giriş yapabilir.

      Sisteme giriş yapmak için buraya tıklayın

      Sonuç

      Sonuç olarak, e-tebligat artık hayatımızın bir parçası. İhmal edilmesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle düzenli takip, sizi pek çok sorundan korur. Unutmayın, “Ben görmedim” demek hukuki olarak geçerli değil.

      Sorumluluk reddi beyanı: İşbu yucebasmusavirlik.com sitesinde yer alan tüm bilgiler, veriler ve içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmaktadır. yucebasmusavirlik.com sitesinde yer alan bilgilere dayanarak gerçekleştirebileceğiniz eylemlerden ve bunların sonuçlarından Yücebaş Mali Müşavirlik’i sorumlu tutmamayı kabul etmiş sayılırsınız. Buna ilaveten Yücebaş Mali Müşavirlik, yucebasmusavirlik.com sitesinde yer alan herhangi bir bilgi veya içeriğin doğruluğunu, zararlı bileşen içermediğini garanti etmez. Bu bilgi ve içerikler üzerinde önceden bildirimde bulunmaksızın değişiklik yapabilir, güncelleme taahhüdü vermez.

      Photo of author

      Ömer Faruk YÜCEBAŞ

      Serbest Muhasebeci Mali Müşavir